Yoga

Yoga betekent verbinden of: "eenheid". De verbinding tussen lichaam en geest en de verbinding tussen jezelf en de wereld schept eenheid. Yoga is een manier om lichaam en geest beter te leren kennen en in balans te brengen. De yogawetenschap en -filosofie is ontstaan in India en kent vele aspecten. En daarvan is het fysieke aspect, zoals dat is uitgewerkt is met yogahoudingen (asana).

Yogabeoefening leert je aanwezig te zijn met open liefdevolle aandacht in het hier en nu. Het gaat niet om prestatie maar om ervaring, beleving en bewustwording. Door bewustwording van spanning op fysiek of emotioneel vlak is het mogelijk om hieraan ruimte te geven. Door de yogaoefeningen te doen ervaar je deze ruimte en lossen spanningen op.

Vinyasa-yoga

Het meest typerende van vinyasa-yoga is dat het bewegen op het ritme van de ademhaling. De ene houding gaat vloeiend over in de andere, er ontstaan series, er zit veel dynamiek in. Omdat vinyasa-yoga inwerkt op de spieren, wordt dit ook wel yang-yoga genoemd.
In de lessen combineer ik dit met yin-yoga. Hierbij worden de houdingen langer aangehouden. Yin-yoga werkt op het niveau van bindweefsel rondom gewrichten en organen.
Ook wordt er aandacht geschonken aan ademtechniek (pranayama) en energie (prana). De combinatie van dynamiek, verstilling, adem en energie stimuleert kracht, zachtheid, souplesse en vitaliteit.
Iedere les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening.

Niveau:
De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden omdat de intensiteit van de oefeningen aangepast kan worden.
Een les duurt ongeveer 75 minuten.